ALEX ROEKA

Theaterconcert: Rauwe Genade

DO 12 NOV 2020 20.00 UUR

Na ruim 40 jaar in steden te hebben gewoond, trekt zanger Alex Roeka zich door omstandigheden gedwongen terug in een Zeeuws dorp.

 

Gevraagd en ongevraagd komen kennissen, verdwaalde randfiguren en schimmen uit het verleden de stilte verstoren met hun herinneringen, vragen en verwijten. Ondertussen stevig gebruikmakend van de ijskast.

 

Deze combinatie van landelijke rust en menselijk rumoer is blijkbaar een goede voedingsbodem voor het schrijven, want na een korte hapering in het creatieve proces vliegen de liedjes en verhalen er bij Roeka weer de een na de ander uit. Meer dan genoeg voor een nieuw theaterprogramma.

 

Alex Roeka: zang, gitaar

eventueel met:

Reyer Zwart: gitaren, piano, bas en zang | Jeroen Kleijn: drums, percussie

 

 

Over RAUWE GENADE schreef:

Scènes.nu: ‘prachtig poëtische taal die een diepe gedachtewereld vertolkt...zijn zang is zeer gedreven en emotioneel geladen... Zijn ongepolijste karakter en presentatie maken hem een uiterst innemend performer. Reyer Zwart op gitaar en soms op piano en drummer Jeroen Kleijn excelleren. Elke noot is raak en wordt met toewijding gespeeld.’ Dagblad van het Noorden*****: ‘Zo maak je een perfecte avond en trek je overal in het land volle zalen. Alex Roeka is Alex Roeka, onmiddellijk herkenbaar, en tekstueel misschien wel de beste van allemaal. Ga dat zien, hoor hem aan.’

En over de cd RAUWE GENADE schreef OOR: ‘Een van de sterkste maar evengoed meest breekbare liedjesschrijvers van de lage landen.’

 

www.alexroeka.nl

----------------------------------------------------------


Alex Roeka werd geboren in Ravenstein, Noord Brabant. Tussen zijn negende en achttiende verbleef hij op verschillende kostscholen, waar zijn liefde voor muziek en poëzie werd gewekt. Na de middelbare school ging hij psychologie studeren in Nijmegen.


de zee trekt

Hij onderbrak zijn studie om op een zeesleper te gaan varen. Een jaar later hervatte hij zijn studie in Amsterdam. Daar studeerde hij af en werkte vervolgens enige tijd als psycholoog. Maar de zee trok opnieuw en hij maakte vanuit Singapore enkele reizen naar Zuid-Oost Azië.


muziek en theater

Terug in Amsterdam raakte hij in de muziek verzeild en begon Nederlandstalige songs te schrijven en ermee op te treden. In 1996 verscheen zijn eerste cd Zee Van Onrust. Tegelijkertijd ontdekte hij het theater en kreeg, gebaseerd op de cd, zijn eerste theaterprogramma gestalte.


Annie M.G. Schmidtprijs

In 2000 ontving hij voor zijn lied Noem ’t Geen Liefde de Annie M.G. Schmidtprijs. Vanaf dat moment bleven de cd’s en theaterprogramma’s elkaar met regelmaat opvolgen: Wildernis, Wolfshonger, Schemerdrift, Hadeskade, Mannenwoestijn, Beet Van Liefde en VOORT! In 2007 werden zijn verzamelde liedteksten in boekvorm uitgegeven door Nijgh & van Ditmar. Voor zijn lied Moeder uit VOORT! wordt hij opnieuw genomineerd voor de Annie M.G. Schmidtprijs 2016. 


Edison

De in 2009 verschenen cd Beet Van Liefde werd bekroond met een Edison. In 2010 tekende hij een contract met het toonaangevende platenlabel Excelsior-Recordings en werd zijn achtste cd Zachtaardig Vergooid opgenomen. 

Voor zijn negende cd Gegroefd ging hij in zee met de jongens van de Johan-band. Deze samenwerking resulteerde in een nieuwe klank. Wat rauwer, wat schurender, wat meer gericht op de popmuziek, maar tegelijk ook kwetsbaar en intiem. Met deze cd Gegroefd sleepte Alex Roeka zijn tweede Edison in de wacht.


Nederlandse Oeuvreprijs Kleinkunst en Cabaret

Na afloop van de première van EN TOEN INEENS op zondag 26 november 2017 kreeg Alex de Nederlandse Oeuvreprijs Kleinkunst en Cabaret uitgereikt door de Stichting Behoud Schillertheater te Utrecht. Met deze jaarlijkse onderscheiding eert de stichting markante cabaret- en kleinkunstartiesten die door middel van hun werk de Nederlandse taal en cultuur hebben verrijkt.


RAUWE GENADE 

Aan alle cd's was ook een theaterprogramma gekoppeld, dus intussen speelt Roeka al zo'n 20 jaar in alle theaters van Nederland en af en toe ook in België. Van Groningen tot in Brussel. Hij werkt gestaag door aan wat inmiddels zijn Muziektheater Van De Autobiografische Stroom is gaan heten.
Van 2017 tot en met 2019 trekt hij langs de Nederlandse theaters met zijn jubileumvoorstelling EN TOEN INEENS, waarin hij de parels uit zijn omvangrijke oeuvre weer terug in het licht haalt. In najaar 2017 verschijnt eveneens de gelijknamige cd. Van 2019 tot en met 2021 toert hij door het land met RAUWE GENADE.